Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΝΕΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ


Ενημερωτικό σημείωμα έστειλε ο οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων με θέμα «Βασικές τροποποιήσεις και αλλαγές στην ασφάλιση ζωικού κεφαλαίου ΕΛΓΑ» Στις νέες ασφαλιστικές καλύψεις προστίθενται νέοι καλυπτόμενοι ασφαλιστικά κίνδυνοι όπως
1.Σεισμός
2.Κατολίσθηση
3.Καθίζηση εδάφους
4.Πυρκαγιά από ανωτέρα βία
5. Παραφυματίωση, προιούσα πνευμονία, λυστερίαση και νόσος οιδήματος των αιγών και των προβάτων.
6.Μετατόπιση ηνύστρου δεξιά με στροφή των βοοειδών
7.Ειλεός
8. Ατυχήματα και γαγγραινώδη μαστίτιδα των βοοειδών
Καθώς επίσης και Νοζεμίαση και σηψηγονία των μελισσοσμηνών.

Σε αυτές τις ομάδες επίσης εντάσσονται η «ομαδοποίηση των κινδύνων» , η «αθροιστικότητα των ζημιών», και η «ασφαλιστική περίοδος». Κίνδυνοι δηλαδή που έχουν συνάφεια μεταξύ τους και θεωρούνται ως ένας ενιαίος κίνδυνος.


Οι ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι διακρίνονται σε ομάδες κινδύνων ως εξής;
-Το χαλάζι, το υπερβολικό ψύχος, το χιόνι, η ανεμοθύελλα, η πλημμύρα, ο καύσωνας, ο κεραυνός, ο σεισμός , η κατολίσθηση, η καθίζηση και η πυρκαγιά από ανωτέρα βία αποτελούν ομάδα κινδύνου.
-Οι ζημιές από άγρια ζώα
-Οι επιπλοκές τοκετού, η μετατόπιση ηνύστρου δεξιά με στροφή των βοειδών, ο ειλεός και τα ατυχήματα των βοειδών αποτελούν ομάδα κινδύνου.
-Ο άνθρακας, ο πνευματάνθρακας, και ο κακοήθης καταρροικός πυρετός των αιγών και των προβάτων αποτελούν ομάδα κινδύνου.
-Η λοιμώδης αγαλαξία, η παραφυματίωση, η προιούσα πνευμονία, λιστερίαση και η νόσος οιδήματος των αιγών και των προβάτων αποτελούν ομάδα κινδύνου.
-Η σηψηγονία και η νοζεμίαση των μελισσοσμηνών αποτελούν αμάδα κινδύνου.

Η ανωτέρο ομαδοποίηση των κινδύνων ζημιών σε συνδυασμό με την αθροιστικότητα στην διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου που είναι ένα ημερολογιακό έτος αποτελούν την βασική αλλαγή στην ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώνοντας πλέον τους κτηνοτρόφους κατά την διάρκεια ενός έτους , από όλες τις σποραδικές και μεμονωμένες ζημιές που συμβαίνουν από αίτια που ανήκουν στην ίδια ομάδα κινδύνων. Δηλαδή με το νέο κανονισμό ασφάλισης ζημιές 10 προβάτων που έγιναν σε κτηνοτρόφο σε διάστημα 6 μηνών στα χειμαδιά από λύκο και αρκούδα αποζημιώνονται πλέον αθροιστικά αφού συμπληρώνουν την μισή ασφαλιστική μονάδα.


Μειώνεται από 8% σε 5% το ποσοστό ζημιάς , από το οποίο και κάτω δεν καλύπτονται οι ζημιές που προκαλούνται από τη λοιμώδη αγαλαξία στις αίγες και τα πρόβατα και επιπλέον συνυπολογίζονται για την κάλυψη του ποσοστού αυτού και οι ζημιές άλλων πέντε νέων καλυπτόμενων ασφαλιστικά ασθενειών.

Ενοποιούνται στα πλαίσια της ομάδας κινδύνου οι συντελεστές αποζημίωσης των ζημιών από άγρια ζώα.
Με την ενοποίηση αυτή των συντελεστών αποζημίωσης στο 100% αυξάνεται για τις ζημιές από λύκο και από άγρια αδέσποτα σκυλιά ο συντελεστής κατά 20% . Επιπροσθέτως στην έννοια άγρια ζώα περιλαμβάνονται όλα τα θερμόαιμα σαρκοφάγα που προκαλούν ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο.

Μειώνεται ο αριθμός των ασφαλιστικών μονάδων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη από 2 σε 1 ασφαλιστικές μονάδες.

Καταργείτε ο περιορισμός του ποσοστού ζημιάς 8% για τα μελισσοσμήνη από το οποίο και κάτω δεν καλύπτονται οι ζημιές και παραμένει μόνο ο περιορισμός των 5 μελισσοσμηνών , στις δε αποζημιώσεις καταργείτε η απαλλαγή του 5%. Για ζημιά από αρκούδα δεν ισχύει ο περιορισμός αυτός ενώ αποζημιώνεται και ένα μόνο μελισσοσμήνος.

Μειώνονται στο μισό τα τέλη επανεκτίμησης τα οποία ορίζονται στα ίδια ποσά με τα αντίστοιχα τέλη εκτίμησης.

Επεκτείνεται η δυνατότητα υποβολής αναγγελίας ζημιάς που αφορά στο ζημιογόνο αίτιο «επιπλοκές τοκετού» αντί των 48ωρών που ισχύει σήμερα στις αμέσως 3 επόμενες ημέρες από του τοκετού.

Όσον αφορά στο ζημιογόνο αίτιο «ατυχήματα» των βοειδών ο ασφαλισμένος υποχρεούται- ο ίδιος ή μέσω του ανταποκριτή- να προβεί σε αναγγελία της ζημιάς άμεσα με την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου