Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΩΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΛΒΙΝΑΣ

Στον αρχαιολογικό χώρο "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" Βελβίνας βρέθηκε ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη την προϊσταμένη της ΛΣΤ Εφορίας κλασσικών αρχαιοτήτων Μαρία Σταυροπούλου Γάτση τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Βελβίνας Θανάση Κοντοχρήστο και μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού. Ο κ. Σώκος ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας για την περιοχή και για την πορεία της ανασκαφής ξεναγήθηκε στους χώρους και είδε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η ομάδα για τα μέχρι στιγμής ευρήματα αλλά και για τα προβλήματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους. Οι έρευνες περιορίζονται μόλις σε 3 εβδομάδες το χρόνο αφού οι πόροι είναι λίγοι και πενιχροί με αποτέλεσμα και ο χρόνος να περιορίζεται αλλά και το απαιτούμενο προσωπικό. Σημαντικό επίσης πρόβλημα, είναι και ο δρόμος πρόσβασης.

Θύμιος Σώκος:
Η Νομαρχία θα ενισχύσει οικονομικά τις ανασκαφές.

Όμως η επίσκεψη του νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας στη Βελβίνα έκρυβε και μια ευχάριστη έκπληξη για τους αρχαιολόγους αφού ο κ. Σώκος δεσμεύτηκε ότι η νομαρχία θα είναι χορηγός και θα ενισχύσει τις προσπάθειες των αρχαιολόγων εθελοντών όπως τους χαρακτήρισε αφού δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες και με πενιχρά μέσα. Είμαστε στο πλευρό τους τόνισε ο νομάρχης που έμεινε ικανοποιημένος από το έργο που επιτελείται στον αρχαιολογικό χώρο ενώ εντός των ημερών λύνεται και το πρόβλημα της πρόσβασης.

Τις ευχαριστίες τους εξέφρασαν η κ. Μουστάκα και ο κ. Καλτσάς για την χορηγία που τους προσφέρει ο κ. Σώκος αφού έτσι την επόμενη χρονιά ο χρόνος των ανασκαφών θα διπλασιαστεί, προβλήματα θα λυθούν και σίγουρα τα αποτελέσματα των ανασκαφών θα είναι καλύτερα. Νιώθουμε ικανοποίηση τόνισαν οι επικεφαλής καθώς έτσι δικαιώνονται οι κόποι 4 ετών.

Την ικανοποίησή τους όμως και τις θερμές ευχαριστίες προς τον νομάρχη εξέφρασαν ο πρόεδρος του χωριού Θανάσης Κοντροχρήστος και η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Μπέσσα Πανουργιά οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταστεί ο χώρος κάποια στιγμή επισκέψιμος, κάτι που απαιτεί και την έμπρακτη θέληση των εμπλεκομένων φορέων.

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΕΛΒΙΝΑΣΣτην ανασκαφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στα Ελληνικά Βελβίνας του Δήμου Ναυπάκτου, βρέθηκε χθες (Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος μαζί με την Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση και τον Αντινομάρχη κ. Παναγιώτη Κατσούλη.
Εκεί, ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών από τους επικεφαλής της ανασκαφής τον κ. Νίκο Καλτσά, Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την κ. Αλίκη Μουστάκα, Καθηγήτρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Δεκαπέντε χιλιόμετρα χωρίζουν τη Ναύπακτο από την θέση Ελληνικά Βελβίνας όπου σε ένα μικρό ξέφωτο στην κορυφή του λόφου Παλατράχης (502 μ.) μια μικρή ομάδα αρχαιολόγων προσπαθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια να ρίξει φως στον γρίφο των ευρημάτων.
Ο χώρος έγινε γνωστός το 1925, όταν ο Αναστάσιος Ορλάνδος (αρχιτέκτονας και αρχαιολόγος που συνέβαλλε τα μέγιστα στον τομέα των κλασικών, Βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών στην Ελλάδα) σε ανασκαφή που πραγματοποίησε στο λόφο έφερε στο φως έναν μεγάλο ναό.
Ο Ναός που πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στο θεό Ποσειδώνα, χτίστηκε πριν το 400 πΧ δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί ίσως λόγω του μεγάλου μεγέθους και των οικονομικών δυσκολιών των κατασκευαστών του.
Ο Ορλάνδος προχώρησε ακόμη στην αποτύπωση του τείχους της ακροπόλεως, το οποίο ακολουθούσε τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους, ενώ χαρακτηριζόταν από απουσία πύργων και πυλών.
Στα νοτιοανατολικά και έξω από την οχύρωση εντοπίστηκε μεγάλη στρογγυλή δεξαμενή, ενώ μέσα στο τειχισμένο πλάτωμα, έχουν εντοπισθεί δύο ακόμη κτήρια (ίσως ναοί) και ένας βωμός.
Το καλοκαίρι του 2006 ξεκίνησαν οι ανασκαφές από κλιμάκιο αρχαιολόγων με επικεφαλής τους Νίκο Καλτσά Διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και την Αλίκη Μουστάκα, Καθηγήτρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στην ανασκαφή συνδράμουν Φοιτητές της αρχαιολογίας και εργάτες της ΛΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπου εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα σύνεργα, εργάζονται πυρετωδώς κάτω από τις ειδικές τέντες.
Με ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα απομάκρυναν το χώμα και τις πέτρες από τις οριοθετημένες προς ανασκαφή περιοχές ψάχνοντας για ανθρώπινη δραστηριότητα.
Τα μέχρι σήμερα ευρήματα κρίνονται ικανοποιητικά.
Ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος μετά την ενημέρωση, ανακοίνωσε την άμεση έναρξη των εργασιών ώστε να διανοίγει ο δρόμος πρόσβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο που από ένα σημείο και μετά είναι απροσπέλαστος.
Ταυτόχρονα έκανε λόγο και για μια μικρή χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ώστε να διευκολυνθεί το έργο των αρχαιολόγων που όπως επεσήμανε ο κ. Σώκος «εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες ώστε να έρθει στο φως ο πολιτισμός του τόπου μας».
Να σημειωθεί ότι την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Νομάρχη εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Βελβίνας κ. Θανάση Κοντοχρήστο και η κ. Μαρία Πανουργιά Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βελβίνας.

Ως διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψή του τον νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο αλλά και τον αντινομάρχη Παναγιώτη Κατσούλη που όπως μας διαβεβαίωσε πλέον η συνεργασία Νομαρχίας και Συλλόγου περνούν σε άλλο επίπεδο και ευελπιστούμε του χρόνου να υπάρξει και μια εκδήλωση της Νομαρχίας στο χωριό μας.