Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Η ΒΕΛΒΙΝΑ ΣΤΟ 29dytika.gr


Με μεγάλη μας χαρά είδαμε το blog μας στον ιστότοπο 29dytika. Ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή και για την τιμή που μας έκανε η διεύθυνση της σελίδας.

Σ.Κ.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΥΝΕΛ ΣΤΗ ΠΑΛΙΟΒΟΥΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ


Υπερψηφίσθηκε χθες από την συντριπτική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας , η πρόταση του νομάρχη Θύμιου Σώκου για την κατασκευή σήραγγας στην θέση Κλόκοβα-Παλιοβούνα- από την οποία θα διέλθει ο Δυτικός Άξονας αντί της λύσης που είχε επιλεγεί από την μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ που προέβλεπε απλά επέκταση του υφιστάμενου δρόμου με την μέθοδο της γεφυροποίησης. Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου , συμμετείχαν ο προιστάμενος της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ Ζήσιμος Καρβούνης , ο μελετητής του έργου κ. Μαυρομάτης και ο τεχνικός σύμβουλος του έργου Σέργιος Λαμπρόπουλος. Από τις τοποθετήσεις τους έγινε ξεκάθαρο ότι η επιλογή της λύσης του τούνελ στην περιοχή της Παλιοβούνας με τα σημερινά τεχνικά δεδομένα , είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και πιο σωστή. «Θέλουμε ένα έργο λειτουργικό , ασφαλές και άρτιο , και κυρίως ένα έργο για το συμφέρον της περιοχής» , επεσήμανε στην ομιλία του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος , ζητώντας από το ΥΠΕΧΩΔΕ να γιατρέψει την αδυναμία της επιλογής που ακολούθησε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την θέση του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας , συμφωνούν με αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων οι Δήμοι Αντιρρίου , Ναυπάκτου και Χάλκειας.

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας αγροτικού συλλόγου Ναυπάκτου

Ο Αγροτικός σύλλογος Ναυπάκτου, θα πραγματοποιήσει την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του, στη Ναύπακτο, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου. Παρακαλούνται όλοι οι αγρότες και όχι μόνο να δώσουν το παρών και να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Συλλόγου .

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΙΔΡΥΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ




Την ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής(Ε.Π.Α.Σ) με μοναδική ειδικότητα Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας στο Δήμο Στράτου , αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας στο Υπουργείο Παιδείας , κατά την χθεσινή του συνεδρίαση (Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009). Σε δήλωσή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος αφού ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Στράτου για την συνεργασία , υπογράμμισε ότι: «Η ανάγκη εκπαίδευσης νέων ανθρώπων σε ένα κλάδο που στην Αιτωλοακαρνανία είναι ανεπτυγμένος με πολλές και καλές προοπτικές είναι επιβεβλημένη , ελπίζοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πράξει τα δέοντα για να λειτουργήσει το συντομότερο αυτή η σχολή». Στηρίζοντας με την σειρά του , το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Στράτου την πρόταση αυτή , αποφάσισε την διάθεση του πρώην δημοτικού σχολείου Ματσουκίου, στο Υπουργείο Παιδείας.Με αυτό τον τρόπο και με την συγκεκριμένη σχολή ίσως δοθεί η ευκαιρία σε πολλούς νέους της περιοχής μας να ασχοληθούν με την τυροκομία. Ωστόσο για να έχουμε τυρί θα πρέπει να έχουμε και την πρώτη ύλη, το γάλα. Άρα θα ενισχυθεί και η κτηνοτροφία. Όπως καταλαβαίνει ο καθένας πρόκειται για μια αλυσίδα με αποτέλεσμα να τονωθεί η κτηνοτροφία στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο και έτσι να ασχοληθούν οι νέοι με ένα κλάδο που μπορεί και πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός.

Σωτήρης Καρέλης

ΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ: "είμαι στο πλευρό των αγροτών"


Την συμπαράστασή του στους αγρότες της «παραγωγής» και της «προσφοράς» επεσήμανε σε δήλωσή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος. Σε δήλωσή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας έκανε λόγο για την τωρινή αλλά και για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δηλώνοντας πως η Κυβέρνηση προτάσσοντας ένα επικοινωνιακό σύστημα και ένα σύστημα δημοσίων σχέσεων οδήγησε την αγροτική παραγωγή σε πλήρη αποτοξίνωση , δοκιμάζοντας έτσι μια πολιτική που είναι δοκιμασμένη αλλά και αποτυχημένη τα τελευταία χρόνια. Δήλωσε τέλος : « Πώς πρέπει να οδηγηθούμε σε έναν αγώνα με συνέπεια , αλληλεγγύη και συνεργασία στη λογική , ότι οι πραγματικοί παραγωγοί πρέπει να συνασπισθούν καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μια ένδειξη οργής απέναντι σε μια ανερμάτιστη πολιτική για τον αγροτικό τομέα που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια η παρούσα κυβέρνηση»

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

EYHNOΣ: ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.




Ενισχύονται τα αγροτικά μπλόκα σε ολόκληρη την Ελλάδα , ενώ σε πολλά σημεία οι αγρότες κλείνουν συμβολικά τους εθνικούς δρόμους. Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας οι αγρότες σε μια συντονισμένη ενέργειά τους , απέκλεισαν τις γέφυρες Αχελώου και Εύηνου , ενισχύοντας με νέες δυνάμεις τις κινητοποιήσεις τους. Στα χωριά του νομού επικρατεί οργή και αγανάκτηση αφού οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με δραματικά αδιέξοδα , καταγγέλλοντας ότι οι βιομηχανίες τους ζητούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Για παράδειγμα , στα εσπεριδοειδή και ειδικά στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια οι βιομήχανοι δίνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά πολύ χαμηλές τιμές. Φέτος πολλοί παραγωγοί στο Νομό , αναγκάστηκαν να αφήσουν την παραγωγή τους να σαπίσει στα χωράφια , αφού με βάση τις τιμές που υπάρχουν, πρέπει να βάλουν λεφτά και από την τσέπη τους για να μαζέψουν και να μεταφέρουν την σοδειά τους. Tο μέλλον των κινητοποιήσεων , θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό , από την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα ο Σωτήρης Χατζηγάκης με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών. «Οι μεσάζοντες είναι αυτοί που κερδίζουν» λένε παραγωγοί και έμποροι , συνεχίζοντας τον επ΄ αόριστο αποκλεισμό της περιοχής.

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ- «ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ»


Αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους , δηλώνουν οι αγρότες . Δύο νέα μπλόκα στήθηκαν στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα αποκλεισμένη παραμένει η γέφυρα του Αχελώου και του Ευήνου από αγρότες του Αγρινίου. Οι αγρότες άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά της 10 το πρωί καθώς εκατοντάδες ήταν τα τρακτέρ που παρατάχθηκαν μετά την κατάρρευση των τιμών και την μείωση των εισοδημάτων τους. Οι αγρότες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους , ωστόσο σχετικές αποφάσεις θα λάβει το συντονιστικό όργανο που έχει εκλεγεί για το σκοπό αυτό. Όλοι οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε απόγνωση και καταγγέλλουν ότι οι βιομηχανίες τους ζητούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές. Η διαφορά των τιμών από το χωράφι στο τραπέζι του καταναλωτή είναι τεράστια. Ένα λεπτό οι πρώτες τιμές έως και ένα euro οι δεύτερες. «Οι βιομηχανίες που θα επεξεργαστούν τα πορτοκάλια, για να φτιάξουν χυμούς μας γυρνάνε την πλάτη» δηλώνουν οι αγρότες. Τα πορτοκάλια φεύγουν από το χωράφι από 15-20 λεπτά το κιλό και καταλήγουν στους καταναλωτές με επιβάρυνση 230-360% . «Οι μεσάζοντες είναι αυτοί που κερδίζουν» λένε παραγωγοί και έμποροι , ενώ στο τέλος αυτοί που πληρώνουν είναι οι καταναλωτές. Την συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στις κινητοποιήσεις των αγροτών επεσήμαναν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Σοφία Γιαννακά και Ανδρέας Μακρυπίδης , κατά την περιοδεία τους στα αγροτικά μπλόκα , τονίζοντας πως «οι περισσότεροι αγρότες ζουν με ιδιαίτερα οδυνηρό τρόπο, αφού το σύνολο της παραγωγής τους πουλήθηκε σε χαμηλές τιμές, ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ήρθε επιτέλους η ώρα να λυθεί το αγροτικό ζήτημα , με παραγωγούς και εμπόρους να δικαιώνονται….»Ωστόσο οι αγρότες θα συνεχίσουν τον επ’ αόριστο αποκλεισμό της περιοχής , με την κυκλοφορία να διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς και την αστυνομία να δηλώνει διακριτικά την παρουσία της……

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αντιρρίου Ιωαννίνων στο ύψος της γέφυρας του Ευήνου με δεκάδες τρακτέρ να δίνουν βροντερό παρών.