Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΑ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΛΒΙΝΑΣ

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΕΛΒΙΝΙΩΤΩΝ Βελβίνα 30 Μαίου 2009
«Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»
Έτος ίδρυσης: 1980
Κοινοποίηση: Γ.Γ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας
Δήμαρχο Ναυπάκτου
Πρόεδρο Δ. Σ. Ναυπάκτου
Αρχηγοί Δημ. Παρατάξεων Ναυπάκτου
ΜΜΕ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Με την παρούσα επιστολή ο εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Βελβινιωτών «Η Αγία Τριάδα», θέλει να σας γνωστοποιήσει την αντίθεσή του στα σχέδια του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης Γεωγραφικής Ενότητας για δημιουργία ΧΥΤΑ αδρανών υλικών σε περιοχές που έχει επιλέξει το μελετητικό γραφείο στο οποίο έχει ανατεθεί η μελέτη του συγκεκριμένου έργου και οι οποίες βρίσκονται στο δημοτικό διαμέρισμα της Βελβίνας.
Δεν θέλουμε να κάνουμε μικροπολιτική σαν και αυτή που πολλές φορές έχουμε δει στους δέκτες της τηλεόρασης. Είμαστε αντίθετοι για το έργο αυτό για τους εξής λόγους:
1. Ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής μας για την δημιουργία του χώρου αυτού στη Βελβίνα. Ποτέ δεν ήρθε κάποιος από τους αιρετούς μας, να μας ενημερώσει για το θέμα αυτό, παρά μόνο ακούν κάποιους ίσως ψηφοφόρους τους οι οποίοι διαδίδουν παντού ότι τα οφέλη θα είναι πολλά από το ΧΥΤΑ αδρανών υλικών. Ποια οφέλη κύριοι; Την ρύπανση, την σκόνη από τα διερχόμενα φορτηγά, την καταστροφή του φυσικού πλούτου της περιοχής; Έτσι αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς; Εμείς κύριοι θα ζούμε δίπλα στο έργο αυτό και όχι εσείς.
2. Έντονες είναι οι αντιδράσεις και των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων στα δυτικά του δήμου για την υπόθεση αυτή. Όλοι μας ζητούμε να μην γίνει το έργο αυτό στην περιοχή μας. Αρκετή υποβάθμιση έχουμε υποστεί. Αν δεν θυμάστε θα σας υπενθυμίσουμε εμείς :
Α. Οδικό δίκτυο Ναυπάκτου προς Θέρμο. Πολλές υποσχέσεις και τίποτα δεν έχει γίνει.
Β. ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας. Αναμένεται ακόμη η λειτουργία του ενώ ακόμη οι κάτοικοι που είμαστε στο πλευρό τους περιμένουν την οδοποιία της παράκαμψης.
Γ. Σε ολόκληρο το μήκος του επαρχιακού δρόμου Ναυπάκτου Θέρμου, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες μικρές χωματερές χωρίς να μπορείτε να κάνετε τίποτα, αδιαφορώντας για την μόλυνση του περιβάλλοντος. Ποτέ δεν στείλατε ένα μηχάνημα να καθαρίσει τις άκρες του δρόμου. Παρά μόνο λέτε ότι περιφράξατε ένα σημείο για να μην μπορούν κάποιοι ασυνείδητοι να ρίχνουν τα μπάζα τους.
Δ. Κανένα, μα κανένα αναπτυξιακό έργο δεν έχει γίνει στην περιοχή μας. Εκτός και αν θεωρείτε ανάπτυξη τα λίγα μέτρα άσφαλτο που πέφτουν όταν ο κόμπος φθάνει στο χτένι. Λέτε για ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων. Πόσα έργα έγιναν, γίνονται ή πρόκειται να γίνουν ανατολικά και δυτικά της Ναυπάκτου; Δεν έχουμε σκοπό να χωρίσουμε την πόλη σε ανατολικούς και δυτικούς. Εξάλλου αυτό φαίνεται να γίνεται από κάποιους άλλους.
Να ξέρετε ότι απέναντί σας θα έχετε όλους τους κατοίκους της περιοχής αν προσπαθήσετε να κάνετε το έργο σε χώρο του χωριού μας. Οι κάτοικοι περιμένουν να δουν ανάπτυξη στα χωριά τους και όχι σκουπίδια. Εξάλλου υπάρχουν και άλλοι χώροι σε άλλους όμορους Δήμους.



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΕΛΒΙΝΙΩΤΩΝ
«Η Αγία Τριάδα»
Έτος ίδρυσης: 1980 Βελβίνα 25-05-09
Τηλέφωνο: 6972013595
Email: velvinanafpaktou@yahoo.gr




Κύριε Φαρμάκη,

Εδώ και μήνες ο πολιτιστικός σύλλογος της Βελβίνας «Η Αγία Τριάδα» προσπαθεί να έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να αποκτήσει ο σύλλογος το δικό του πυροσβεστικό όχημα. Όπως θα γνωρίζετε, το χωριό μας η Βελβίνα εδώ και 4 χρόνια πλήττεται κάθε χρόνο από πυρκαγιές και μάλιστα αρκετές. Κανείς από μας τους κατοίκους δεν μπορεί να ξεχάσει την μεγάλη πυρκαγιά του 2007 που έκαψε χιλιάδες στρέμματα από το δάσος με μαύρη πεύκη που διαθέτει το δάσος της περιοχής μας. Φωτογραφίες από την καταστροφή έχουμε και στο κάτω μέρος του blog μας. Εκείνη την βραδιά όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας ξαγρύπνησαν στις αυλές των σπιτιών τους αφού οι φλόγες κινούνταν προς το χωριό. Πέρυσι το 2008 εντός των ορίων του χωριού μας εκδηλώθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής 5 πυρκαγιές που αποτέφρωσαν δεκάδες στρέμματα από το υπέροχο δάσος της περιοχής μας. Ε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Μπορεί η Βελβίνα να έχει λίγους κατοίκους, έχει όμως νέα παιδιά με όρεξη και μεράκι και για το χωριό τους. Έτσι συστάθηκε μια ομάδα από εθελοντές πυροσβέστες από το χωριό. Όμως δεν μας φτάνει αυτό. Θέλαμε να έχουμε ένα πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 1,5 ή 2,5 τόνων νερού. Με το όχημα αυτό οι εθελοντές μας θα μπορούν να κάνουν περιπολίες στα δάση του χωριού μας, να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών. Να πούμε πως η Πυροσβεστική υπηρεσία Ναυπάκτου διαθέτει ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο όμως δεν μπορεί να περιπολήσει όλο το χώρο. Ζητήσαμε την παρέμβαση των φορέων της περιοχής αλλά καμία ανταπόκριση για το θέμα με το πυροσβεστικό.
Γνωρίζοντας ότι έχετε ευαισθητοποιηθεί πολύ για την προστασία του περιβάλλοντος και έχετε βοηθήσει δεκάδες περιοχές ανά τη χώρα για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, θα σας παρακαλούσαμε, αν είναι εφικτό, να μεριμνήσετε για το αίτημά μας αυτό. Δεν ζητούμε ένα πυροσβεστικό όχημα για να ποτίζουμε λουλούδια ή να καθαρίζουμε τις αυλές μας. Θέλουμε σαν ενεργοί πολίτες να περιφρουρήσουμε αρχικά τις περιουσίες μας και στην συνέχεια την πλούσια βλάστηση της περιοχής μας, στην οποία βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες είδη της άγριας πανίδας όπως αγριόχοιροι, ζαρκάδια, λαγοί και πολλά άλλα.
Παράλληλα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εντός των ορίων του χωριού μας υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος «Ελληνικά» και στον οποίο γίνονται εκτεταμένες ανασκαφές από το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Αυτός ο χώρος υπέστη μεγάλες ζημιές από την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή μας το καλοκαίρι του 2007. Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή εστία που αν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα στη Βελβίνα, δεν θα δημιουργούσε τόσες μεγάλες ζημιές.



Ο Εκπολιτιστικός σύλλογός μας « Η Αγία Τριάδα», έχει αναδείξει το έργο της με την τράπεζα Αίματος που διαθέτει και που κάθε χρόνο διοργανώνουμε 2 εθελοντικές αιμοδοσίες και συγκεντρώνουμε σχεδόν 150 φιάλες αίματος, τις οποίες διαθέτουμε στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, για οποιονδήποτε το έχει ανάγκη. Διαθέτουμε Βιβλιοθήκη με πολλά βιβλία και που είναι ανοιχτή για όλους για να γνωρίζουν την ιστορία του χωριού μας. Αναστυλώσαμε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Τελευταία μας ενέργεια είναι η σύσταση Εθελοντικής Ομάδας δασοπυροσβεστών και μάλιστα για να αγοράσουμε τις στολές μας βγήκαμε για έρανο, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώσουμε το ανάλογο ποσό.
Κύριε Φαρμάκη,
Γνωρίζουμε τους δεσμούς που έχετε με τη Ναύπακτο. Γνωρίζουμε το μεγάλο έργο που εκτελέσατε με το σύλλογο «Αλκυόνη». Θα είμαστε ευγνώμονες απέναντι σε εσάς και στο Ίδρυμα με τους κατοίκους της Βελβίνας να σας ευχαριστούν θερμά κάθε φορά που το όχημα θα προλαμβάνει μια φυσική καταστροφή.
Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για μας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.velvinanafpaktou.blogspot.com
Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ