Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Γνωρίστε τη Βελβίνα

Βελβίνα
ΘΕΣΗ: Η Βελβίνα είναι κτισμένη σε ένα μικρό λεκανοπέδιο, σε υψόμετρο 170 μέτρων, που σχηματίζεται στις νοτιανατολικές απολήξεις του ορεινού όγκου «Παλατράχη». Απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Ναυπάκτου, ακολουθώντας τη διαδρομή Ναύπακτος – Αφροξυλιά - Βελβίνα.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τόσο εντός του χωριού, όσο και στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετές αρχαιότητες. Σημαντικότερος όλων είναι ο αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στην κορυφογραμμή του λόφου «Παλατράχης» σε υψόμετρο 509 μέτρων γνωστός με το όνομα «Ελληνικά».
Στην περιοχή σώζονται τα θεμέλια μεγάλου ναού, θυσιαστήριο, αποθήκη, ίχνη από μικρότερο ναό και στοά της ελληνιστικής περιόδου.
Η επικρατέστερη άποψη είναι πως πρόκειται για το αρχαίο Μολύκρειο, όπως επιβεβαιώνουν επιφανείς αρχαιολόγοι.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 το δημοτικό διαμέρισμα Βελβίνας είχε 124 κατοίκους.

Η ΖΩΗ ΣΗΜΕΡΑ: Είναι γεγονός ότι οι απογραφέντες κάτοικοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι ελάχιστοι. Το Δημοτικό Σχολείο του χωριού είναι κλειστό από το 1977.

Ωστόσο, καθημερινά επισκέπτονται το χωριό αρκετοί Βελβινιώτες που διαμένουν στην Ναύπακτο, διότι διατηρούν οικόσιτα ζώα ή καλλιεργούν κηπευτικά και αμπέλια.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί στην περιοχή πτηνοτροφική μονάδα και κτηνοτροφική μονάδα με βοοειδή.
Αρκετοί κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αφού η γύρω περιοχή προσφέρεται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η Βελβίνα είναι ένα καταπράσινο χωριό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολλές πηγές νερού στην περιοχή της. Γύρω - γύρω περιβάλλεται από δασώδη έκταση, κυρίως χαμηλής βλάστησης. τα τελευταία χρόνια το Δασαρχείο Ναυπάκτου προέβη σε δεντροφύτευση μιας ποικιλίας μαύρης πεύκης, που δυστυχώς από τις πολλές και μεγάλες πυρκαγιές που έχουν πλήξει την περιοχή μας έχει καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος από αυτό το είδος πεύκου.

Στο τοπίο κυριαρχεί η κουμαριά, το ρείκι, η πουρνάρα, το φιλίκι, ο σχοίνος κ.ά. Μεγάλα τμήματα της δασικής έκτασης έχουν φυτευτεί με κουκουναριές και ευκάλυπτα.

Η Βελβίνα είναι ένα ενδιαφέρον χωριό από περιβαλλοντικής άποψης, έχει καλό κλίμα, είναι κοντά στη Ναύπακτο και έχει αρχαιολογικό χώρο με πλούσια ευρήματα.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Στη θέση «Ελληνικό», στην κορυφογραμμή του λόφου της Παλατράχης (502 μ.) ΝΔ της Βελβίνας, υπάρχουν τα θεμέλια της Ακρόπολης του αρχαίου Μολυκρείου καθώς και αρχαίου ναού, ενδεχόμενα Πελασγικής εποχής, αφιερωμένου στο θεό Ποσειδώνα. Νότια του ναού υπάρχει εντυπωσιακή δεξαμενή διαμέτρου 5,35 μ., κτισμένη με μεγάλες πελεκητές πέτρες, η οποία ίσως να χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη νερού ή ως αποθέτης διαφόρων αντικειμένων. Εκείνο που προξενεί εντύπωση σε κάθε επισκέπτη στο «Ελληνικό» είναι η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης, η οποία δεσπόζει στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου και αποδεικνύει τη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι στον τόπο που θα κατοικήσουν, συνδυάζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τόσο για τη διαβίωσή τους, όσο και για την ασφάλειά τους. Η πρώτη ανασκαφή στον αρχαιολογικό χώρο του «Ελληνικού» έγινε το 1897 και η δεύτερη το 1925. Το κυριότερο μνημείο βεβαίως είναι ο ναός του Ποσειδώνα, διαστάσεων 14,37 επί 31,45. Κατά τον αρχαιολόγο Ορλάνδο, ο ναός αυτός χτίστηκε πριν το 400 π.Χ. και δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί.


ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ: Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και ξέρουν να γλεντούν την κάθε μέρα της ζωής τους. Στις παρέες που πίνουν ντόπιο τσίπουρο και κρασί οι Βελβινιώτες έχουν ένα κακό... βγάζουν παρατσούκλια !!!

Σωτήρης Καρέλης

4 σχόλια:

  1. Εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Δ.Σ.
    "Άστρο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλη προσπάθεια.... Καλή συνέχεια και προσπαθείστε να μάθει τη διεύθυνση ο πολύς κόσμος....
    Εμπλουτείστε την σελίδα με τοπικές ειδήσεις και να το ανανεώνετε συνεχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλοι συνεισφέρουμε στο να γίνει κάθε γωνιά της Ελλάδας πιο γνωστή, ο καθένας, βέβαια, στο βαθμό που μπορεί...
    Θα ήθελα να ρίχνατε μια μετιά κι εδώ
    http://exceptathens.blogspot.com/2011/01/blog-post_5265.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Is it possible to reach Ancient Velvina without 4x4 car only by normal?

    ΑπάντησηΔιαγραφή