Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ"

Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές στη Βελβίνα στον αρχαιολογικό χώρο Ελληνικό. Η αποστολή ανασκαφής αποτελείται από 15 πτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς επίσης και από πέντε εργάτες της 26 εφορείας κλασσικών αρχαιοτήτων υπό την διεύθυνση του Διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών Νίκου Καλτσά και της καθηγήτριας του αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης Αλίκη Μουστάκα Αν και φέτος υπήρξε ο κίνδυνος ακύρωσης της ανασκαφής καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν χρηματοδότησε την αποστολή στη Βελβίνα, με την βοήθεια του Δήμου Ναυπάκτου αποφασίστηκε να ενισχυθεί οικονομικά η φετινή ανασκαφή στη Βελβίνα, με το ποσό των 5.000 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική βοήθεια αν αναλογιστεί κανείς το κόστος που έχει μια ανασκαφή.
Ευχαριστημένοι από την πορεία των ανασκαφών δηλώνουν η κ. Μουστάκα και ο κ. Καλτσάς, αφού τα ευρήματα δικαιώνουν τους κόπους των συντελεστών.
Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα από την έως τώρα πορεία των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Βελβίνας θα παρουσιαστούν στο Αρχαιολογικό συμπόσιο που διοργανώνει η νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και η 26η εφορεία προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων στις 26, 27 και 28 Σεπτεμβρίου στο Μεσολόγγι στο διοικητήριο της Νομαρχίας.

Ο Γολγοθάς των αρχαιολόγων…
Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για την αποστολή. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα που την συνοδεύουν όπως αυτό της μεταφοράς του προσωπικού από τη Ναύπακτο, όπου και διαμένουν προσωρινά, μέχρι και στο χώρο της ανασκαφής καθώς το δίκτυο πρόσβασης βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Σε μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων υπάρχει χωματόδρομος με αποτέλεσμα το όχημα της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας αλλά και το μισθωμένο λεωφορείο του Ιδρύματος Ψύχα, που χρηματοδοτεί και τις εργασίες στη Βελβίνα να μην μπορούν να διανύσουν όλη την διαδρομή και αυτό να αποτελεί τον καθημερινό Γολγοθά για τους αρχαιολόγους που ανεβαίνουν το βουνό με βαριά εργαλεία. Εκκλήσεις για την βελτίωση του δρόμου έγιναν αλλά έπεσαν στο κενό. Να τονιστεί ότι και οι εγκαταστάσεις στον αρχαιολογικό χώρο δεν είναι καλύτερες, αφού δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες αλλά ούτε και δίκτυο νερού.

Σωτήρης Καρέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου